Menteri Wilayah Persekutuan Dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin didakwa memiliki syarikat luar pesisir. Lantas, syarikat luar pesisir itu mungkin terlibat dalam operasi aliran keluar wang haram. Raja Nong Chik sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi parlimen Lembah Pantai, badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) menggesa beliau melaksanakan pengisytiharan harta sebagai bukti.

Selain itu, KPRU juga menggesa BN untuk mematuhi semangat deklarasi integriti banteras rasuah untuk memastikan bahawa calon-calon yang dicalonkan tidak disyaki apa-apa amalan rasuah.

Raja Nong Chik kerap muncul di akhbar bahasa Cina baru-baru ini, beliau membeli iklan dengan bentuk temubual atau bentuk laporan eksklusif (advertorial) untuk menggalakkan pencapaian politiknya. Cara pengiklanan adalah berbeza daripada cara-cara tradisional yang hanya mempunyai gambar calon yang tersenyum dan slogan progressive. Jenis pengiklanan beliau membolehkan pembaca salah faham sebagai temuduga, turut mengabaikan laporan tersebut berunsur pengiklanan.

Walau bagaimanapun, selepas para pengundi habis membaca akhbar berkenaan dan turut ditarik oleh pengiklanan serta memuji calon tersebut. Lantas, media atas talian Malaysiakini mengutarakan satu laporan eksklusif mendedahkan bahawa Raja Nong Chek mempunyai syarikat luar pesisir. Walaupun syarikat luar pesisir rahsia boleh mempunyai urus niaga perdagangan biasa, namun, apabila aliran keluar haram Malaysia menghampiri RM1 trillion dalam 10 tahun ini, iaitu tahun 2000 hingga 2010. Ini tidak dapat dielakkan membuatkan khalayak umum mengesyaki syarikat luar pesisir berkait rapat dengan pengendalian aliran wang haram dan juga disyaki terlibat dengan pengelakan cukai.

Raja Nong Chik turut menafikan dakwaan bahawa beliau mempunyai syarikat luar pesisir. Beliau menjelaskan bahawa syarikat tersebut dilaburkan oleh bapanya, dan bapanya juga tidak memaklumkan kepadanya sebagai pemegang saham tentang syarikat tersebut. Maka, Raja Nong Chik menegaskan bahawa syarikat tersebut akhirnya ditutup dan tidak digunakan untuk aktiviti yang kabur dan bertujuan mengelakkan cukai atau menyembunyikan urus niaga luar negara.

KPRU berpendapat, Raja Nong CHik sukar membersihkan namanya jika tidak melaksanakan pengisytiharan harta sebagai bukti. Oleh demikian, KPRU menggesa Raja Nong Chik mengemukakan butiran harta untuk membuktikan ketelusan dan kejujuran beliau sebagai seorang ahli politik yang telah dicalonkan bertanding di Lembah Pantai.

Menurut laporan awal, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menghabiskan penapisan calon-calon BN untuk memastikan bahawa calon-calon yang berkenaan tidak mempunyai rekod rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Kemudian, Pengerusi  BN, Najib telah menandatangani Ikrar Integriti Pilihanraya oleh Transparency International- Malaysia (TI-M) pada bulan Februari 2013, bagi menetapkan calon yang akan bertanding pada pilih raya umum akan datang perlu mematuhi prinsip benar, integriti, tatalaku beretika dan akauntabiliti, dan tidak menerima atau memberi rasuah, atau terlibat dalam mana-mana amalan rasuah.

Walau bagaimanapun, calon BN, Raja Nong Chek berhadapan dengan dakwaan syarikat-syarikat luar pesisir rahsia yang berkaitan pengendalian aliran wang haram pengelakan cukai, Ketua Menteri Sarawak juga didakwa oleh organisasi antarabangsa bahawa terlibat dalam tuduhan rasuah. Oleh itu, KPRU menggesa BN untuk memenuhi semangat Ikrar Integriti Pilihanraya, mengetepikan calon yang disyaki terlibat dalam mana-mana dakwaan untuk menunjukkan kesungguhan BN untuk mempertahankan prinsip benar dan integrity.

**Chinese

2013年4月8日

智库政改研究所(KPRU)文告

 

拥秘密岸外公司

智库促部长公布财产

联邦直辖区及城市和谐部长拿督拉惹侬仄惊爆拥有秘密岸外公司,而秘密岸外公司有可能涉及黑钱外流的操作。在拉惹侬仄有可能成为国阵班底谷国席候选人的前提之下,智库政改研究所(KPRU)就此敦促拉惹侬仄,公开其财产明细以正视听,并促请国阵遵守廉政宣言的精神,以确保所提名的候选人不涉嫌任何舞弊行为。

拉惹侬仄近期频频在媒体上曝光,以报道式广告在报章媒体上宣传自身的政绩,这一类型的广告有别于传统,即候选人以一张亲民面容的图片,配上政治口号作为宣传的方式,而报道式广告则是图文并茂,让读者误以为是人物专访,进而忽略了报道本身的宣传成分。

然而,正当阅报的选民们津津乐道地在看完报道后对这名国阵候选人赞不绝口,网路媒体《当今大马》的独家报道,揭露拉惹侬仄拥有秘密岸外公司。虽然秘密岸外公司可拥有正常的商业交易,然而,当马来西亚非法资金外流在2000年至2010年,十年之间突破1兆令吉,不免让人怀疑,这一些秘密岸外公司与操控黑金外流,甚至与涉嫌逃税有莫大的关系。

拉惹侬仄在消息曝光后解释岸外公司是由其父亲投资,而父亲也在没有知会他的情况下将他列为股东。但他强调这家公司最终并没有投资及使用,续而关闭。政改研究所认为,拉惹侬仄就此並無法為自己擁有岸外秘密公司一事脱嫌,唯一的办法就是公佈其财产明细,才足以洗脱操控黑金外流和涉嫌逃税的指控。

国阵早前宣称候选人已经过反贪委员会过滤,确保代表国阵出征的候选人没有贪污滥权等记录。接着,国阵在2013年2月签署了国际透明组织的选举廉政宣言,表示候选人在来届大选将遵守廉洁,拒绝贪污舞弊,保证选举公正。然而,国阵候选人如拉惹侬仄,面临了拥有岸外秘密公司的指控,砂拉越首长也遭到了国际组织的贪污指控。因此,政改研究所敦促国阵履行宣言的精神,摒除涉嫌舞弊的候选人,以证明国阵捍守廉政的决心。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s