Badan pemikir Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) menggesa Perdana Menteri di bawah kerajaan sementara, Datuk Seri Najib Tun Razak menerima jemputan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) 2.0, untuk perdebatan awam dengan Pemimpin Pakatan Rakyat (PAKATAN), Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengenai manifesto parti politik masing-masing. Bagi menggalakkan budaya sihat berdebat, KPRU menggesa stesen radio utama, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan siaran langsung perdebatan tersebut, supaya rakyat seluruh negara diberikan peluang untuk menonton perdebatan tersebut secara langsung.

Perdebatan manifesto itu dijadualkan untuk berlangsung di Dewan Perhimpunan Cina pada 17 April (Rabu) ini.

KPRU mengalu-alukan cadangan BERSIH 2.0 mengadakan perdebatan antara Najib dan Anwar. Menurut KPRU, perdebatan awam merupakan suatu budaya politik dan pilihan raya yang sihat. Banyak negara yang mengamalkan semangat demokrasi akan mengadakan perdebatan antara calon-calon sebelum pilihan raya, seperti perdebatan antara calon presiden di Amerika Syarikat, perdebatan antara calon presiden di Taiwan, perdebatan antara calon Ketua Eksekutif Hong Kong dan sebagainya. Calon-calon yang menyertai debat diberi platform politik untuk berkomunikasi dengan orang ramai, dipersoalkan oleh orang awam dan serta membincangkan idea lawan.

KPRU berpendapat, walaupun perdebatan ini dianjurkan oleh sebuah badan bukan kerajaan, namun, RTM wajar menyiarkan siaran langsung bagi semua orang mempunyai peluang untuk menonton debat ini tanpa penapisan.

Semenjak Radio Televisyen Malaysia RTM1, RTM2 dan TV3 menyiarkan manifesto pilihan raya Barisan Nasional (BN) secara langsung dan lengkap, RTM dan stesen komersial lain, Natseven (NTV7) dan Astro wajar memberi ruangan siaran bagi perdebatan awam antara Anwar dan Najib untuk mematuhi “Ikrar Integriti Pilihan Raya” yang telah ditandatangani oleh Pengerusi BN, Najib yang komited untuk mempromosi pilihan raya yang adil dan bersih.

KPRU menegaskan bahawa ini bukan kali pertama bagi cadangan perdebatan antara Anwar dan Najib. Anwar sendiri telah banyak kali menjemput Najib berdebat mengenai isu-isu ekonomi negara. Namun, menurut Najib perdebatan bukan suatu budaya kita, beliau gunakan alasan ini untuk mengelak diri daripada berdepan dengan Anwar.

Menurut KPRU, dari hari pertama Najib memegang jawatan sebagai Perdana Menteri sehingga ke hari ini, beliau kelihatan teragak-agak dan lemah ketika menghadapi isu-isu utama. Jika Najib mempunyai keberanian untuk menerima jemputan perdebatan ini, mungkin dia dapat mencuci dirinya dari imej negatif itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s