Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) atau Trans-Pacific Partnership Agreement ialah cadangan perjanjian perdagangan bebas yang melibatkan 11 negara, iaitu Amerika Syarikat, Australia, Kanada, Chile, Mexico, New Zealand, Peru, Malaysia, Singapura, Brunei, dan Vietnam. Rundingan pusingan ke-18 TPPA akan diadakan di Kota Kinabalu, Malaysia dari 15 Julai hingga 25 Julai 2013.

Sementara itu, Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) atau Regional Comprehensive Economic Partnership merupakan rundingan perjanjian perdagangan bebas yang ditubuhkan pada pertemuan ASEAN+6 di Bali, Indonesia pada 20 November 2012. Ia merangkumi 10 anggota ASEAN, iaitu Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam, serta enam negara yang dikenali sebagai rakan-rakan dialog yang mengadakan perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan anggota ASEAN, iaitu Australia, China, India, Jepun, Korea dan New Zealand.

Apakah kaitan antara TPPA dengan RCEP? Sila baca laporan penuh di bawah Sebarang petikan maklumat sila nyatakan sumber adalah daripada KPRU!

【Nota: Kami dapati sesetengah pihak menggunakan bahan KPRU tanpa merujuk KPRU sebagai sumber maklumat! 】

Bahan Kajian KPRU_TPPA vs RCEP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s